İMEAK DTO Kocaeli Şubesi Mayıs Ayı Meclis Toplantısında Denizciliğin Önemi Vurgulandı
İMEAK DTO Kocaeli Şubesi’nin meclis toplantısına katılan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Tamer Kıran, pandemi döneminde denizcilik sektörünün ticari akışı sürdürmesinin ülke ekonomisi için çok önemli olduğuna dikkat çekti
İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası (DTO) Kocaeli Şubesi’nin Mayıs Ayı Meclis Toplantısı video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. İMEAK DTO Kocaeli Şubesi Meclis Başkanı Kürşat Bal başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Tamer Kıran da iştirak ederek, “Türkiye ve dünyada Covid-19 pandemisinde normalleşme süreci, güncel ve sektörel gelişmeler” hakkında değerlendirmelerde bulundu.
ÖNEMLİ KATILIM
Toplantıya ayrıca, Dr. Onur Sabri Durak, Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aykan Karademir, KOÜDEFAMED (Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Mezunları Dayanışma Derneği) de video konferans yöntemiyle katıldı.
BAŞARILI SÜREÇ
İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran yaptığı konuşmada, Covid-19 ile mücadelede Türkiye'nin başarılı bir süreç yürüttüğünü ifade ederek, “Artık normalleşme dönemi yaşıyoruz, tedbiri elden bırakmadan hayata devam etmemiz gerekiyor. Mayısın ikinci yarısından sonra süratle bir normalleşme sürecine doğru adım atmaya başladık. Süratle yeni tedbir kararları hayata geçirilmeye başlandı.
DENİZCİLİK EKONOMİSİ
Bu süreçte denizcilik sektörü olarak sıkıntılara rağmen ticari akışımızı yürütmeye çalıştık, limanlarımız ve tersanelerimiz çalıştı, sokağa çıkma kısıtlaması olan günlerde dahi faaliyetlerimize devam ettik. Sektörel sorunlar karşısında proaktif olarak alınması gereken tedbirler konusunda görüşlerimizi bildirdik.
DENİZ TURİZMİ
Covid-19 ile mücadele döneminden etkilenen deniz turizmindeki üyelerimizin sıkıntılarını biliyoruz. Turistik faaliyetlerin yeniden başlaması gerekiyor. Mavi yolculuğun uluslararası arenada Kültür ve Turizm Bakanlığımızca tanıtma kampanyasına alınmasını da büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. Dünyadaki gelişmeleri yakinen takip edip hayatın normale dönmesini, tekrar ekonomik hayatın faaliyete geçmesini ümit ediyor ve çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz” dedi.
TEŞEKKÜR ETTİ
İMEAK DTO Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Doğusel ise öncelikle Sayın Tamer Kıran’a teşekkür etti. “Türkiye kuşkusuz ki Covid-19 sürecini en iyi yöneten ülkelerin başında geldi” diyen Başkan Doğusel, sözlerine şu şekilde devam etti: “Sağlık Bakanlığı, bir yandan virüsten ülkemizin etkilenmemesi için yoğun çalışmalar yaparken, diğer yandan da bu süreçte sağlık alt yapısını güçlü bir şekilde oluşturdu. Bu da diğer ülkelere göre daha az kayıp vermemizi sağladı.
DENİZCİ ÜLKE
Ülke olarak yalnızca sağlık sistemini ayakta tutup insanlarımızı iyileştirmek için çaba harcamadık. Aynı zamanda, ekonomimizin de sarsılmaması için büyük gayret sarf ettik. Ülkemizde üretim devam etti, her ne kadar düşüş olsa da ihracat ve ithalat sürdürüldü. Bilim insanlarının bu tip pandemilerin sürekli tekrarlanacağını açıkladığı bugünlerde, ülkemizin denize daha fazla yatırım yapması için çalışma yapmalıyız. İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi olarak denize dair farkındalığın artması için verdiğimiz çabayı daha da arttırma gayesindeyiz. Türkiye bir deniz ve denizci ülkesidir. Herkes bunun bilincinde hareket etmeli ve ona göre çalışmalıyız.
NORMALLEŞME ADIMLARI
Ülkemizde tüm sektörlerde olduğu gibi denizcilikte de normalleşme adımları çok güçlü atılıyor. 1 Haziran’dan itibaren, denizcilikte, tedbiri elden bırakmadan sağlık ve güven unsurunu ihmal etmeden yolcu taşımacılık süreci başlatıldı. Turistik amaçlı olta balıkçılığı tekneleri, gezinti cinsi gemiler ve yolcu gemileri faaliyetlerine tekrar başladı. Gemiadamları sınavlarının sosyal mesafe kuralları çerçevesinde yeniden başlayacağı, Ege Adaları ile ülkemiz limanları arasındaki uluslararası yolcu taşımacılığı, ticari yat ve ilkel yapılı ahşap gemilerin seferleri, limanlarımıza gelen yabancı bayraklı gemilere yapılan Liman Devleti Denetimleri uygulaması tekrar başlatıldı. İstanbul ve Çanakkale Boğazına giriş-çıkış yapacak 20 metre altı teknelerin raporlama yapmaları zorunluluğu da ortadan kaldırıldı.
İHRACATIMIZDA ÖNEMLİ ORANDA DÜŞÜŞ YAŞANDI
Kuşkusuz ki Covid-19 pandemisiyle mücadele ettiğimiz bugünlerde önemli derecede gelir kaybı yaşayan üyelerimiz için Cumhurbaşkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan tedbir paketleri doğrultusunda denizcilik sektörü ekonomik olarak desteklendi. Ayrıca, İMEAK DTO Kocaeli Şubesi olarak üyelerimizin sorunlarını aşmaları noktasında gayret sarf etmekteyiz. Gelir kaybının önemli nedenlerinden biri de, Nisan ayından itibaren ihracattaki çok ciddi düşüş. Nisan ayında ülkemiz ihracatı 8,9 milyar dolar ile bir önceki yılın aynı ayına göre % 41’lik düşüş yaşarken, Kocaeli gümrüklerinden aldığımız verilere göre ilimiz ihracatı %55 azalış ile 1 milyar 121 milyon dolar olmuştur. İthalatımızdaki durum ise şöyledir. Ülkemiz ithalatı, Nisan ayında 13,6 milyon dolar olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre ise % 25’lik azalış göstermiştir. Kocaeli gümrüklerinde ise 2020 Nisan ayında 2 milyar 431 milyon dolar ithalatta azalış oranı % 33 olmuştur. Elbette ki Covid-19 pandemisinin dünya ekonomisine en büyük etkisi Nisan ayında oldu. Çünkü Avrupa’da pandemiyle beraber sınırların belirli ölçüde kapatılması bu dönemde yaşandı. Mayıs ve Haziran aylarındaki gelişmelerin ihracata belirli ölçüde katkı sağlayacağına inanıyoruz.” dedi.
DENİZ TEMİZLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ
Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr.Aykan Karademir video konferans yöntemiyle katıldığı meclis toplantısında söz alarak, 5 Haziran Dünya Çevre Günü öncesinde pandemi sürecinin, denizler ve kıyı temizliğine etkilerini değerlendirdi. Virüsten korunmak amacıyla kullanılan maske ve plastik eldivenlerin bilinçsiz bir şekilde doğaya ve denizlere atılmasından ötürü oluşan kirliliklerin uzun vadede birçok olumsuz sonuçlara neden olacağına önemle dikkat çeken Karademir, çevremiz ve denizlerimizin temizliği konusunda bilinçlenmenin önemini vurguladı.
Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Mezunları Dayanışma Derneği (KOÜDEFAMED) Yönetim Kurulu Üyeleri, video konferans yöntemiyle iştirak ettiği toplantıda, Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi mezunları arasındaki birliği ve dayanışmayı güçlendirmek amacıyla kurulmuş olan dernekleri hakkında bilgilendirmelerde bulunarak çalışmalarından ve hedeflerinden bahsetti.
Toplantı, meclis üyelerinin görüş ve önerilerinin değerlendirilmesiyle sona erdi.